Hoe elektricien Herent kan u tijd, stress en geld besparen.

Deze (traditionele) zonnepanelen kun je herkennen aan hun typische blauwe ruitvormige look en aluminium omlijsting. Ze zijn vroeger altijd goedkoper geweest dan monokristallijn panelen en werden daarom erg veel verkocht. Het rendement is iets lager dan bij monokristallijn zonnepanelen (15 tot 18 %), maar door moderne ontwikkelingen wordt dit verschil steeds kleiner.

De kWh's kun je vergelijken met de liters van de ouderwetse brandstoftank. 1 kWh ofwel 1000 watt uur kost thuis ongeveer 23 cent. Een gemiddelde EV heeft tegenwoordig al snel tussen de 50 en 80 kWh. De accu kan dus een x aantal Watt toepassen over een x aantal uur. Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld een stofzuiger van 2000 watt. Als je die een half uur gebruikt dan heb je 1 kWh gebruikt. Of als je een lamp van 25 watt 10 uur lang laat branden dan heb je 0,25 kWh gebruikt, of 250 watt uur. Vergelijk dit met een accupakket van 65kWh en dan zul je begrijpen dat er aardig veel stroom wordt opgeslagen in de batterij van een elektrische auto. In 1 lading ongeveer net zo veel als een gemiddeld huishouden per week aan stroom nodig heeft.

De elektricien Herent aan de Onderdreef in Buren zijn het resultaat van een pilotproject van ecoBuren en de gemeente. De ervaringen hieruit gaat de gemeente gebruiken om voor eind 2020 met een laadpalen aanpak” te komen. In de tussentijd wordt die aanpak door de gemeente besproken met partijen zoals eCoburen. De aanpak wordt getoetst aan wettelijke kaders en afgestemd met de raad. Dit resulteert in een gedragen aanpak en de daarbij behorende afspraken voor het aanvragen en het realiseren van onder andere publieke laadpalen in de openbare ruimte en het verdere gebruik en beheer daarvan. Ook de afstemming met omwonenden van de beoogde laadvoorziening(en) moet daarin geregeld worden. Een laadpaal met bijbehorende parkeerplaats(en) in de openbare ruimte wordt overigens nooit aan personen voor privé gebruik toegewezen. Deze blijft beschikbaar en bruikbaar voor iedereen die een elektrisch voertuig wil opladen.

Gezien de vele voordelen wordt verwacht dat thuisbatterijen in de toekomst steeds vaker geplaatst zullen worden. Steeds meer technologiebedrijven zetten daarom in op de ontwikkeling ervan. Door deze stijgende concurrentie daalt de prijs van thuisbatterijen verder en wordt de kwaliteit steeds beter. Op korte termijn zal de prijs echter wel wat hoger uitkomen door stijgende grondstof- en transportkosten.

De investering in een thuisaccu loont steeds meer, zeker in Vlaanderen. Door het tariefsysteem met de digitale meter is het namelijk belangrijk om meer groene stroom van je zonnepanelen te verbruiken. Bovendien blijft de kwaliteit (rendement, levensduur en capaciteit) van thuisbatterijen stijgen en blijven de thuisbatterij prijzen dalen. Dus, ook zonder premie is een thuisbatterij een interessante investering.

Subsidie. De landelijke subsidie voor zonnepanelen mag dan wel niet meer bestaan, dat wil niet zeggen dat je geen recht meer hebt op een andere subsidie. Er bestaat namelijk wel nog steeds zoiets als een regionale subsidie die je gewoon bij je stad kan aanvragen. Bovendien werd de landelijke subsidie inmiddels (deels) vervangen door een terugbetaling van de BTW op een particuliere installatie. Dit betekent in de praktijk toch dat je een besparing kan realiseren op je systeem van zomaar even 21 procent. Het spreekt voor zich dat je zonnepanelen op deze manier reeds een behoorlijk stuk betaalbaarder worden.

Monokristallijne zonnepanelen: De zonnecellen in een monokristallijn zonnepaneel bestaan in feite uit één kristal. Deze panelen zijn duur, maar hebben een hoger rendement per oppervlakte. Wil je het maximale uit de beschikbare ruimte halen, overweeg dan te kiezen voor monokristallijn.

Laadpalen worden geïnstalleerd door gecertificeerde installateurs die doorgaans een vast bedrag of een uurtarief in rekening brengen. Daarnaast moet je, afhankelijk van de locatie van jouw laadpalen, rekening houden met de kosten van een mogelijke uitbreiding van het elektriciteitsnet, optionele muurbevestigingen en bedrading. Over het algemeen zijn installaties bij woningen het goedkoopst en commerciële installaties duurder.

Hoeveel zonnepanelen er op je dak geplaatst kunnen worden hangt af van de hoeveelheid ruimte op je dak, hoe groot je energieverbruik is en hoeveel budget je ervoor hebt. Een dak kan in principe vol worden gelegd met zonnepanelen die strak aan elkaar aansluiten. Bij de dakrand wordt meestal een marge van een halve meter aangehouden. Ook moet je rekening houden met CV-pijpen, dakkapellen en schoorstenen die in de weg zitten en ook nog eens schaduwen werpen. Datzelfde geldt voor bomen in de buurt van je huis of andere hoge gebouwen in de buurt. Waar je ook rekening mee moet houden is dat bij de meeste gezinnen in de komende 25 jaar het energieverbruik zal dalen. Apparaten worden zuiniger, kinderen gaan wellicht het huis uit. Ook is bekend dat mensen die zonnepanelen hebben gemiddeld 10% minder energie gebruiken, waarschijnlijk omdat ze meer op hun verbruik letten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *